• Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Like what we do?

9m sculpture with flaming torch

THE BRIEF:

The ultimate Brief.

To stand as the crowning glory of an in-store residency by fashion designer Rick Owens at Selfridges, London - a 9m high statue of the designer above the famous listed building's front entrance canopy.

Complete with flaming torch held aloft, to burn for 6 weeks.

Remit: To design, plan, and project manage all Westminster Council Planning Permissions, licences, road closures, Statue production, installation logistics and H&S/Risk Assessment. (inc propane gas management).

THE BUILD SOLUTION:

 

- Full production proposal submitted to Westminster City Council for Planning Permission and Oxford St road closure application.

-Construction designed in collaboration with our independent structural engineers and Selfridges Building Mgmt Team.

- Structure braced from existing architectural columns with stabilising steel frame and cables.

- Internal steel frame construction, clad in polystyrene layers.

- sculpted over 8 weeks by hand. (Pre-Superhuge 3D Printing).

- Torch and adjacent body parts Fire Rated. 

- Built-in propane gas management system within internal arm cavity. PM of Construction design, production, logistics and installation. 

Rick Owens sculpture Selfridges steel frame design
Rick Owens sculpture Selfridges maquette sculpt
Rick Owens sculpture Selfridges polystyrene sculpture
Rick Owens sculpture Selfridges polystyrene sculpture
Rick Owens sculpture Selfridges polystyrene sculpture
Rick Owens sculpture Selfridges steel frame design

film

The-World-Of-Rick-Owens-At-Londons-Selfr
Rick Owens sculpture Selfridges 9m sculpture

Above:  Maquette. Steel frame construction. Sculpture in progress.

 

DETAILED BEHIND THE SCENES

WATCH THE FILM>

ANALYTICS

An enormously successful installation from a technical production point of view, and also the impact and publicity it achieved globally, for both Selfridges and Rick Owens. Now considered a benchmark project, often seen in agency pitch decks/Pinterest boards as commercial sculptural reference.

Polystyrene was stripped of polyurethane resin coating to meet an 80% recycling target.

Steel frames were broken down for metal recycling or reconditioned for secondary use.

6 sapling oaks were planted with Trees for Cities for this project. Each of which will off-set one tonne of carbon in its lifetime.